Medicatie, thuistesters en informatie over de SOA herpes (herpesviridae).

Ook vaak verkeerd gespeld als; herpus, herpis

Afbeelding van Herpes. Vaak verkeerd gespeld als: herpus, herpis.
Herpes, ook wel Genitale Herpes genoemd, is een korte naam voor het Herpes Simplex-2 virus. Deze soa is de meest voorkomende in de wereld. Geschat wordt dat meer dan 12% van de hele wereldbevolking besmet is met het HSV-2 virus.

Meer informatie over herpes.

De soa uit zich in de vorm van terugkerende blaartjes in en rond de geslachtsorganen. Er is tot op dit moment nog geen geneesmiddel gevonden voor de SOA. Zodra u geïnfecteerd bent blijft het virus in uw lichaam aanwezig. Er zijn gelukkig wel middelen die de infectie grotendeels laten verdwijnen. De symptomen van herpes zullen zwaar geremd worden en u zult er veel minder last van hebben.

Infecties met het herpes simplex virus zijn zeer algemeen. Er worden 2 herpes simplex virussen (HSV) onderscheiden. HSV-1 dat vooral bekend is als veroorzaker van de zgn. "koortslip" en het HSV-2 dat meer geassocieerd is met herpes genitalis. Ongeveer 75% van de genitale herpes infecties wordt veroorzaakt door het HSV-2. De overige 25% door het HSV-1 virus.

Na de infectie blijft het virus levenslang aanwezig in de huidzenuwen in het genitaal gebied. Vanuit deze schuilplaats kan het steeds weer naar de huid en slijmvliezen migreren en daar de klachten van pijn en blaasjes geven. Bij een groot deel van de mensen die met het HSV-2 is geinfecteerd treden dergelijke uitbarstingen van het virus nooit op en velen weten daarom ook niet dat zij het virus bij zich dragen.


Het virus is zeer kwetsbaar en zal buiten de huid of slijmvliezen zeer snel doodgaan. Overdracht van het virus vindt daardoor vrijwel uitsluitend plaats bij direct contact met geinfecteerde huid of slijmvlies. In het geval van genitale herpes gaat het daarom bijna altijd om sexueel contact (genitaal-genitaal of mond-genitaal).

De kans op overdracht is vooral groot wanneer er sprake is van een actieve uitbarsting van het herpes virus. Toch is het ook mogelijk dat in de 'rustperiode' wanneer het virus zich heeft teruggetrokken in de zenuwen, kleine hoeveelheden virusdeeltjes op de huid en slijmvliezen aanwezig zijn. Daarom kan ook wanneer de sexuele partner geen actieve herpesinfectie heeft zijn of haar partner met het virus besmetten (in het Engels: silent shedding). Vooral in de aanloop naar een nieuwe uitbarsting van het virus kunnen reeds veel virusdeeltjes op de huid en slijmvliezen aanwezig zijn zonder dat er al van klachten sprake is. De kans op besmetting van de sexuele partner is dan aanzienlijk.

Symptomen en herkenning van herpes.

Mannen

 • Pijnlijke blaasjes die snel stuk gaan
 • Blaases op de voorhuid en de schacht
 • Jeuk / irritatie
 • Blaasjes rondom de anus
 • Geel/groen kleurige pus in de blaasjes
 • Verdikte en pijnlijke lymfklieren (in de liezen)

Vrouwen

 • Pijnlijke blaasjes die snel stuk gaan
 • Blaases in en rondom de vagina
 • Jeuk / irritatie
 • Blaasjes rondom de anus
 • Geel/groen kleurige pus in de blaasjes
 • Pijn bij plassen / sexueel contact

Behandeling van herpes.

Wanneer u besmet bent, treden er daarna vooral klachten op wanneer uw weerstand verminderd is. Herpes genitalis is niet te genezen. Wel zijn er nu geneesmiddelen die de ernst en de duur van de klachten kunnen verminderen. Deze kunt u hieronder vinden.

Medicatie voor herpes. (Vaak zonder recept)

Zelitrex 250 mg 60 tabl. - Medicatie voor Herpes

Zelitrex 250 mg 60 tabl.

Zelitrex, met als werkzame stof valaciclovir, is een antiviraal middel. Zilitrex wordt voorgeschreven bij herpes genitalis, gordelroos en andere virusinfecties.

Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij een gecontroleerde online apotheek, vanaf € 280,47.

Deze medicatie is ook in andere vorm/aantallen verkrijgbaar;

50,99 - Zelitrex 500mg 10 tabl.
246,70 - Zelitrex 500mg 40 tabl.
Famvir 125mg 10 tabl. - Medicatie voor Herpes

Famvir 125mg 10 tabl.

Famvir is een antiviraal middel. Het wordt voorgeschreven bij virale infecties als gordelroos en genitale herpes.

Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij een gecontroleerde online apotheek, vanaf € 148,49.

Deze medicatie is ook in andere vorm/aantallen verkrijgbaar;

381,75 - Famvir 250 mg 15 tabl.
559,06 - Famvir 500mg 14 tabl.
Aciclovir tabletten - Medicatie voor Herpes

Aciclovir tabletten

Aciclovir tabletten bevatten aciclovir, een antiviraal geneesmiddel oftewel een virusremmer. Artsen schrijven dit medicijn voor bij een infectie met bepaalde virussen, waaronder het herpes simplex-virus, het herpes zoster-virus en het herpes genitalis-virus. De werkzame stof in Aciclovir (aciclovir) zorgt ervoor dat het virus zich niet kan voortplanten, waardoor het uitdooft

Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij een gecontroleerde online apotheek, vanaf € 47,00.

Links naar meer informatie

Wikipedia