Medicatie, thuistesters en informatie over de SOA herpes (herpesviridae).
Ook vaak verkeerd gespeld als; herpus, herpis
Inhoud van deze pagina
Meer informatie over herpes.
De soa uit zich in de vorm van terugkerende blaartjes in en rond de geslachtsorganen. Er is tot op dit moment nog geen geneesmiddel gevonden voor de SOA. Zodra u geïnfecteerd bent blijft het virus in uw lichaam aanwezig. Er zijn gelukkig wel middelen die de infectie grotendeels laten verdwijnen. De symptomen van herpes zullen zwaar geremd worden en u zult er veel minder last van hebben.
Infecties met het herpes simplex virus zijn zeer algemeen. Er worden 2 herpes simplex virussen (HSV) onderscheiden. HSV-1 dat vooral bekend is als veroorzaker van de zgn. "koortslip" en het HSV-2 dat meer geassocieerd is met herpes genitalis. Ongeveer 75% van de genitale herpes infecties wordt veroorzaakt door het HSV-2. De overige 25% door het HSV-1 virus.
Na de infectie blijft het virus levenslang aanwezig in de huidzenuwen in het genitaal gebied. Vanuit deze schuilplaats kan het steeds weer naar de huid en slijmvliezen migreren en daar de klachten van pijn en blaasjes geven. Bij een groot deel van de mensen die met het HSV-2 is geinfecteerd treden dergelijke uitbarstingen van het virus nooit op en velen weten daarom ook niet dat zij het virus bij zich dragen.
Het virus is zeer kwetsbaar en zal buiten de huid of slijmvliezen zeer snel doodgaan. Overdracht van het virus vindt daardoor vrijwel uitsluitend plaats bij direct contact met geinfecteerde huid of slijmvlies. In het geval van genitale herpes gaat het daarom bijna altijd om sexueel contact (genitaal-genitaal of mond-genitaal).
De kans op overdracht is vooral groot wanneer er sprake is van een actieve uitbarsting van het herpes virus. Toch is het ook mogelijk dat in de 'rustperiode' wanneer het virus zich heeft teruggetrokken in de zenuwen, kleine hoeveelheden virusdeeltjes op de huid en slijmvliezen aanwezig zijn. Daarom kan ook wanneer de sexuele partner geen actieve herpesinfectie heeft zijn of haar partner met het virus besmetten (in het Engels: silent shedding). Vooral in de aanloop naar een nieuwe uitbarsting van het virus kunnen reeds veel virusdeeltjes op de huid en slijmvliezen aanwezig zijn zonder dat er al van klachten sprake is. De kans op besmetting van de sexuele partner is dan aanzienlijk.
Symptomen en herkenning van herpes.
Mannen
- Pijnlijke blaasjes die snel stuk gaan
- Blaases op de voorhuid en de schacht
- Jeuk / irritatie
- Blaasjes rondom de anus
- Geel/groen kleurige pus in de blaasjes
- Verdikte en pijnlijke lymfklieren (in de liezen)
Vrouwen
- Pijnlijke blaasjes die snel stuk gaan
- Blaases in en rondom de vagina
- Jeuk / irritatie
- Blaasjes rondom de anus
- Geel/groen kleurige pus in de blaasjes
- Pijn bij plassen / sexueel contact
Behandeling van herpes.
Wanneer u besmet bent, treden er daarna vooral klachten op wanneer uw weerstand verminderd is. Herpes genitalis is niet te genezen. Wel zijn er nu geneesmiddelen die de ernst en de duur van de klachten kunnen verminderen. Deze kunt u hieronder vinden.
Medicatie voor herpes. (Vaak zonder recept)