Medicatie, thuistesters en informatie over de SOA syfilis (Treponema pallidum).

Ook vaak verkeerd gespeld als; sifilis, siefielis, syfieles, sifiles, sifilus, syfilus

Afbeelding van Syfilis. Vaak verkeerd gespeld als: sifilis, siefielis, syfieles, sifiles, sifilus, syfilus.
Syfilis of lues (verouderd: Franse ziekte) is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie (spirocheet) Treponema pallidum. De ziekte komt alleen bij mensen voor. Wereldwijd lopen jaarlijks 10 tot 12 miljoen mensen de ziekte op. In Nederland, alsook in Vlaanderen, treft het jaarlijks zo'n 250 personen. Aangeboren syfilis is in onderontwikkelde landen een belangrijke oorzaak van sterfte rondom de geboorte. De bacterie Bifidobacterium cuniculi veroorzaakt bij het konijn een ziekte die ook syfilis wordt genoemd. Deze bacterie is echter niet besmettelijk voor mensen.

Meer informatie over syfilis.

Syfilis is een infectie van de penis, vagina, anus of mond, die veroorzaakt wordt door de bacterie Treponema pallidum. Deze bacterie kan bij onbeschermde seks worden overgedragen via de slijmvliezen. De bacteriën komen in het bloed terecht en kunnen zich verspreiden naar andere organen.

Symptomen en herkenning van syfilis.

Er zijn verschillende stadia van de infectie.

  • Een pijnloos zweertje op de plaats van eerste infectie, b.v. op de geslachtsdelen of bij de mond, enige weken (10-90 dagen) na het contact; Meestal ontstaat ook een pijnloze zwelling van de omliggende lymfeklieren.
  • Een stadium met niet jeukende huidafwijkingen (de voetzolen en handpalmen zijn vaak aangedaan), een grieperig gevoel (koorts, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, malaise) en andere afwijkingen, enige maanden later;
  • Het derde stadium: neurolues waarbij het centraal zenuwstelsel wordt aangedaan met ernstige neurologische en psychiatrische verschijnselen. Het heeft heel lang geduurd voordat deze ziekte, die meestal pas jaren na de besmetting optreedt, is herkend als een laat gevolg van syfilis. Uiteindelijk kan het derde stadium uitmonden in een cardiovasculaire syfilis, waarbij het hart en de grote bloedvaten worden aangetast.

Dit maakt de ziekte erg verraderlijk, omdat men van het eerste en tweede stadium geneest en men dus geneigd is te denken 'ervan af te zijn'. Het derde stadium kan echter dodelijk zijn, en bovendien kan men andere seksuele partners besmetten.

Behandeling van syfilis.

Het is erg belangrijk dat een Syfilis infectie zo snel mogelijk behandeld wordt. Test uzelf of laat uzelf testen als u een besmetting vermoedt. Waarschuw ook (voormalige) seksuele partner(s). Met antibiotica is Syfilis over het algemeen goed te behandelen.

Medicatie voor syfilis. (Vaak zonder recept)

Doxycycline 100mg 8 caps. - Medicatie voor Syfilis

Doxycycline 100mg 8 caps.

Doxycycline behoort tot de Tetracycline-antibiotica. Deze werken tegen bacteriële infecties. De werkzame stof is doxycycline.

Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij een gecontroleerde online apotheek, vanaf € 58,49.

Deze medicatie is ook in andere vorm/aantallen verkrijgbaar;

58,49 - Doxycycline 100mg 14 caps.
58,49 - Doxycycline 100mg 20 caps.

Links naar meer informatie

Wikipedia