Informatie over een SOA-test

Als u onveilig hebt gevreeën of als bijvoorbeeld het condoom is gescheurd, dan kunt u een SOA oplopen. Is dit het geval of heeft u een sterk vermoeden dat u een SOA heeft opgelopen, dan kunt u zich het beste hierop laten testen. Dat maakt een einde aan de onzekerheid waar u misschien al een tijdje mee rondloopt. Bij een SOA-test kunt u op verschillende manieren worden onderzocht. Dat kan bij een dokter, in een kliniek of u kunt uzelf testen op een betrouwbare en goedkope manier met een zelftest. Deze testen zijn bij ons te bestellen.

Inhoud

Wanneer is een SOA-test zinvol?

Na onveilig vrijen kunt u beter minstens één week wachten met een SOA-test. Want dan pas is een test zinvol. Indien u echt klachten heeft, zoals bloedverlies of zweertjes, ga dan direct naar een arts. Een hiv-test (officieel hiv-antistoffentest) is daarentegen pas drie tot zes maanden nadat u onveilig heeft gevreeën zinvol. Het neemt namelijk ongeveer drie tot zes maanden in beslag voordat er antistoffen tegen hiv in uw bloed zijn aangemaakt. Door bloed te laten testen middels een Hiv-test, kan er aangetoond worden of er hiv-antistoffen in uw bloed zijn aangemaakt. Als dat wel zo is, dan bent u Hiv-positief. Dat kan de arts dus pas bepalen naar aanleiding van een SOA-test.
Wij hebben een speciale symptoom-checker gemaakt waardoor u op een snelle manier een indicatie kunt krijgen of u mogelijk een SOA heeft. Klik hier voor de online SOA-test

Waar en hoe kan ik me laten testen?

Voor een SOA-test om thuis uit te voeren kunt u terecht op onze website. Klik op de desbetreffende SOA voor een zelftest:

SOA Informatie Medicatie
Chlamydia InformatieMedicatie
Gonorroe InformatieMedicatie
Herpes InformatieMedicatie
Candida InformatieMedicatie
Trichomonas InformatieMedicatie
Genitale Wratten InformatieMedicatie
Syfilis InformatieMedicatie
Hiv InformatieMedicatie
U kunt natuurlijk ook terecht bij de huisarts, bij een SOA centrum en op sommige plekken ook bij de GGD. De huisarts kan u eventueel ook doorverwijzen naar een dermatoloog of gynaecoloog. Wilt u zich liever anoniem laten testen? Dat kan heel goed bij een drempelvrije SOA-polikliniek, onder verantwoordelijkheid van een dermatoloog. Dat is in veel gevallen gratis, anoniem en u kunt er terecht zonder doorverwijzing.

Een SOA-onderzoek

Veel mensen kijken er tegen op om zich te laten testen op een SOA, maar dat is helemaal niet nodig. U bent niet de enige en bedenkt u zich wel, SOA's gaan nooit vanzelf over. Blijf er dus zeker niet mee rondlopen. Bovendien zijn SOA's besmettelijk en kunnen sommige aandoeningen ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld.

Wat kunt u precies verwachten van een SOA onderzoek?

Als u naar een huisarts gaat, zal deze voorafgaand het onderzoek, eerst een kort gesprek met u voeren. Bij binnenkomst zullen er enkele vragen worden gesteld door de arts, zoals 'met wie u seks hebt gehad' en 'hoe u seks hebt gehad'. Het is belangrijk dat u eerlijk de vragen beantwoord om tot een goede diagnose te kunnen komen. Als er geen of weinig klachten zijn dan volstaat een SOA onderzoek meestal met een urineonderzoek. Zowel aan mannen en vrouwen wordt gevraagd wat urine af te geven. Soms kan het ook voorkomen dat vrouwen een wattenstaafje krijgen dat ze zelf in de vagina kunnen stoppen. Daar komt geen dokter aan te pas. Het kan ook gebeuren dat er een bloedonderzoek plaats vindt indien het vermoeden bestaat dat u HIV of Hepatitis B hebt. Bij bepaalde klachten zoals meer vaginale afscheiding, zweertjes of wratjes, bloedverlies na het hebben van seks, dan vindt er vaak wel meer onderzoek plaats. Meestal is dit een inwendig onderzoek. Verder wordt er met u besproken hoe u in het vervolg kunt voorkomen om een SOA op te lopen en zal er op gewezen worden dat het verstandig is dat uw partner zich ook laat testen. SOA's zijn ne eenmaal besmettelijk. De uitslag van een SOA-test krijgt u meestal na een of twee weken.

Veel SOA's zijn makkelijk en goed te behandelen. Als u bijvoorbeeld Chlamydia heeft, dan is daar vaak maar een korte pillenkuur voor nodig. Via ons kunt u Claritromycine tabletten bestellen, deze remmen de groei van vele soorten bacteriën. Voor meer informatie over anti-SOA producten en tests, zie: thuistesters en medicatie.

Snelle online diagnose!

Voor een snelle en korte gratis diagnose kunt u ook gebruik maken van onze online anonieme soa test.