Medicatie, thuistesters en informatie over de SOA trichomonas (trichomoiasis).

Ook vaak verkeerd gespeld als; trigomonas, trichomonisas, trichomoniasis

Afbeelding van Trichomonas. Vaak verkeerd gespeld als: trigomonas, trichomonisas, trichomoniasis.
Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door een parasiet. Trichomoniasis komt over de hele wereld veel voor. De infectie is goed te behandelen en heeft zelden ernstige gevolgen. Lang niet iedereen met deze soa krijgt er klachten van. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen door de aanwezigheid van de parasiet.

Meer informatie over trichomonas.

Trichomoniasis is een SOA die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis en verkregen kan worden door onbeschermd seksueel contact, maar mogelijk ook door een gedeelde handdoek. Het is een van de veelvoorkomende SOA's. Vaak komt trichomoniasis voor in combinatie met gonorroe en chlamydia. De symptomen bij mannen zijn hevige jeuk aan de penis en urine met een vieze geur. Bij vrouwen zijn de symptomen hevige jeuk aan de vagina, een schuimende groengele urine met vieze geur en pijn aan de schaamlippen. Bij vrouwen raken de eileiders geïnfecteerd en bij mannen de prostaat, de bijballen of de urineleiders.

Trichomoniasis geeft heel vaak geen klachten en het duurt soms jaren voordat de ontstekingen zich voordoen. De ontstekingen bevinden zich in de vagina of in de plasbuis. Vrouwen hebben vaker last van trichomoniasis dan mannen.
Trichomoniasis leidt zelden tot ernstige complicaties. Deze soa verhoogt wel het risico op overdracht van hiv. En er zijn ook aanwijzingen dat de parasiet voor problemen kan zorgen tijdens de zwangerschap (waaronder vroeggeboorte).

Symptomen en herkenning van trichomonas.

Mannen

Mannen merken over het algemeen vrij weinig van deze soa.
  • Branderig gevoel bij plassen
  • Afscheiding uit de plasbuis
  • Rood en geirriteerde eikel rond de uitgang van de plasbuis

Vrouwen

  • Branderig gevoel bij plassen
  • Vies ruikende, groenige afscheiding uit de vagina die soms schuimt
  • Rood en geirriteerde vagina

Behandeling van trichomonas.

Trichomoniasis komt met name voor als geslachtsziekte, die in eerste instantie niet direct merkbaar is. Voor vrouwen bestaan de klachten uit een rode, pijnlijke en jeukende vagina. Mannen merken minder van de infectie, sommigen krijgen last van een ontstoken plasbuis. Metronidazol biedt voor deze ziekte een uitstekende oplossing. Het doodt de micro-organismen die deze ziekte veroorzaken.

Links naar meer informatie

Wikipedia