Informatie over Sexueel Overdraagbare Aandoeningen.

Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening, een aandoening of ziekte die wordt overgedragen op het moment van geslachtsgemeenschap of andere seksuele handelingen. Over het algemeen is een seksuele overdraagbare aandoening niet levensbedreigend maar het kan wel nare gevolgen hebben indien het niet op tijd behandeld wordt.
Vaak is het zo dat een SOA makkelijk te genezen is, bijvoorbeeld door een antibiotica kuur. Bij het niet behandelen van een SOA als syfilis kan dit gevolgen hebben als onvruchtbaarheid. In sommige gevallen zoals bij AIDS of HIV is er geen medicijn om de ziekte te laten verdwijnen, wel zijn er medicijnen om de ziekte te remmen en de symptomen dragelijker te maken.
Het kan zijn dat er klachten worden ondervonden, en dat daardoor de SOA ontdekt wordt maar in sommige gevallen treden deze klachten niet naar buiten. Zo kun je besmet zijn en het niet weten.
Daarom is veilig vrijen, vooral als je elkaar net kent, erg belangrijk.

Hoe raak je besmet?

Je hoeft niet perse door geslachtsgemeenschap aan een SOA te komen. Zo kan het zijn dat je een bloedtransfusie hebt gehad of dat er op onhygiënische wijze een piercing of tatoeage bij je gezet is.
Het kan ook zijn dat je op een andere manier in contact bent gekomen met iets dat besmet is, dit kan ofwel een besmet instrument zijn of persoon.
Een SOA kan ontstaan als er sprake is geweest van onveilig anaal of vaginaal contact, bloedcontact of contact van het mondslijmvlies.
Tevens kan het zo zijn dat een seksuele overdraagbare aandoening overgedragen wordt van moeder op kind.

Als je denkt dat je een SOA hebt, kun je hier een gratis online SOA test doen. Je kunt ook een thuistester proberen, of gewoon langsgaan bij een arts of GGD.

Links naar meer informatie

Zoek meer informatie over testen bij een arts:

HOE WERKT EEN SOA-TEST?

Doe de gratis online SOA-test

DIRECT GRATIS ONLINE SOA TEST

Meer informatie:

HERKENNING VAN SOA'S