Medicatie, thuistesters en informatie over de SOA genitale wratten (condylomata acuminata).

Ook vaak verkeerd gespeld als; gentiale wratten, genitale vratten, genietalen wratten

Afbeelding van Genitale Wratten. Vaak verkeerd gespeld als: gentiale wratten, genitale vratten, genietalen wratten.
Genitale wratten of condylomen of condylomata acuminata zijn een seksueel overdraagbare aandoening die gekenmerkt wordt door wratvorming op de huid rond de geslachtsorganen en/of de anus. Genitale wratten worden veroorzaakt door typen van het Humaan papillomavirus (HPV). Andere typen veroorzaken wratten op de (gewone) huid of afwijkingen aan de baarmoederhals. Door sommige varianten van dit virus wordt soms op den duur baarmoederhalskanker veroorzaakt (vooral typen 16 en 18). HPV heeft >100 typen, slechts enkele veroorzaken genitale wratten, vooral 6 en 11. Bij HIV-patiënten kunnen genitale wratten (soms) ontaarden in een plaveiselcelcarcinoom, vooral rond de anus.

Meer informatie over genitale wratten.

Een infectie verloopt meestal zonder klachten. Enkele weken tot maanden na de besmetting ontstaan de wratten. Bij vrouwen vooral op of rond de schaamlippen, en rond de vagina en anus. Bij mannen op of rond de penis, balzak en rond de anus. De wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien. Soms treedt jeuk, pijn of een branderig gevoel op.

Symptomen en herkenning van genitale wratten.

Aangezien genitale wratten zelden tot lichamelijke klachten leiden, zijn veel patiënten zich niet van de aandoening bewust en kunnen de wratten tijdens een bezoek aan de arts per toeval worden ontdekt. Andere patiënten ontdekken de wratten zelf tijdens het douchen of doordat ze een verheven oppervlak voelen wanneer ze zichzelf onderzoeken. De wratten zijn soms nauwelijks zichtbaar, vooral als ze inwendig aanwezig zijn in de vagina, plasbuis of anus. Een arts kan dan de diagnose stellen.

Kort na het ontstaan zijn de wratten meestal wat sponsachtig, maar naarmate ze langer bestaan, verhoornen ze en worden ze harder.

In enkele gevallen kunnen genitale wratten ook lichamelijke klachten geven. De klachten hangen af van de uitgebreidheid van de wratten zowel in aantal als in grootte. De wratten kunnen soms jeuken en aanleiding geven tot bloedinkjes. Genitale wratten doen meestal geen pijn.

Specifiek bij vrouwen

Genitale wratten kunnen overal in het genitale gebied voorkomen. De meeste wratten bevinden zich echter op de schaamspleet. Dit gebied omvat de externe geslachtorganen, bestaande uit de schaamlippen, clitoris en vaginale opening. Ze worden ook in de vagina en op de baarmoederhals (cervix) aangetroffen, hoewel genitale wratten zelden op de baarmoederhals ontstaan. Ook het gebied rond de anus is een typische plek voor genitale wratten. Vrijwel iedere patiënt met wratten rond de anus, krijgt ook last van wratten in de anus. Deze toename wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en verminderde weerstand.

Specifiek bij mannen

Ook bij mannen kunnen genitale wratten overal in het genitale gebied voorkomen. Meestal ontstaan de wratten op de voorhuid en de glans van de penis, in een enkel geval in de urinebuis. Bij besneden mannen bevinden de wratten zich meestal op de penisschacht. Wratten rond om de anus komen minder vaak voor dan wratten rond om de geslachtsorganen. Wratten rond om de anus zijn vaak groter dan wratten in het genitale gebied. Net als voor vrouwen geldt ook voor mannen met wratten rond om de anus, dat de kans op wratten in de anus groot is

Behandeling van genitale wratten.

De meeste mensen met genitale wratten kiezen voor behandeling, omdat ze er vies uit zien en besmettelijk zijn. De behandeling wordt meestal door de patiënt zelf gedaan, met behulp van een geneesmiddel zoals Aldara creme, Condyline of Wartec. Deze middelen zijn via deze site met een online consult bestellen.

Medicatie voor genitale wratten. (Vaak zonder recept)

Aldara creme - Medicatie voor Genitale Wratten

Aldara creme

Aldara crème is een geneesmiddel voor de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) genitale wratten.

Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij een gecontroleerde online apotheek, vanaf € 146,49.

Links naar meer informatie

Wikipedia